Zeevissen
Door ver gaande beschermingsmaatregelen van onder meer de Spaanse regering is onze lokatie momenteel één van de beste plekken ter wereld om succesvol op blauwvintonijn te vissen.
Echte Biggame in spanje op twee uurtjes vliegen van Nederland!
Voor vele sportvissers is tonijnvissen de ultieme uitdaging en een reden op zich om naar Riumar af te reizen en bij ons aan boord te stappen. Wat het vissen op tonijn aan gaat heeft Roned een hele goede naam hoog te houden.
Uiteraard wordt er in de Middellandse Zee niet alleen tonijn gevangen. Het is een algemeen bekend gegeven dat riviermondingen waar ook ter wereld een enorme aantrekkingskracht hebben op zeevissen. Door de continue aanvoer van sediment wordt het zeewater direct voor de monding wat troebeler dan verder op zee. En wie kent het gezegde nu niet; Het is goed vissen op troebel water. Prooivis kan zich beter verschuilen. Beschutte baaien en diepe rietkragen maken de eerste kilometers van een rivier ook uiterst aantrekkelijk voor zeevis om te paaien. Zo ook aan de monding van de rivier de Ebro. Het rijke aanbod van prooivis zorgt hier voor een bonte verzameling van zoutwaterroofvis.
Door de uitgebreide zeevismogelijkheden verdelen we dit in drie disciplines. Hieronder worden deze toegelicht.
Big Game Chummen op Blauwvintonijn
Het vissen op grote blauwvintonijn is zo´n beetje de meest extreme tak van vissen binnen de hengelsport. Driftend en sardines strooiend (chummen) lokken we de tonijn naar de boot. Deze vreten zich een weg omhoog in het sardinespoor om uiteindelijk één van de beaasde haken te vinden. De run die dan volgt is nauwelijks te beschrijven, dit zou iedere sportvisser zelf eens een keertje mee moeten maken. Hengels die in de volksmond als bezemsteel worden aangemerkt kraken tot in het handvat. 50 en 80 ponds reels krijsen het onhoudbaar uit totdat de eerste run gepareerd wordt. Onvergetelijke drils leveren zweetparels, vermoeidheid, emotie en vooral verbazing op. Wat is tonijn toch vreselijk sterk.
Blauwvintonijn (Thunnus thynnus) wordt tot over de 800 kilo zwaar. Ons huidige record ligt op ruim 400 kilo, waarschijnlijk met gemak nog 100 kilo zwaarder maar de vis was simpelweg niet te hanteren en/of nauwkeurig te meten. Vorr een verantwoorde catch & release werd de tonijn zo snel mogelijk onthaakt. 2019 was een absoluut topjaar met vele 100 kilo plussers. Tel daarbij de bijna ontelbare “normale” tonijnen van tussen de 50 en 100 kilo bij op.
De beste maanden voor het chummend vissen op tonijn zijn april, mei en juli t/m half november.
Big Game Spinvissen
Het spinvissen op blauwvintonijn is vooral vissen op zicht.
Echt ongelooflijk om te zien hoe regelmatig een stuk Middellandse Zee ter grootte van een voetbalveld als het ware ontploft. Uit het niets opduikende tonijnen storten zich als ware vreetmachines op de in overvloed aanwezige aasvis.
Wanneer deze op hol geslagen torpedo´s in grote scholen aan de oppervlakte jagen zijn deze het beste te vangen met zware spinstokken (300 grams en meer) voorzien van 20 kilo+ gevlochten lijn met allerhande soorten kunstaas. Spectaculaire aanbeten met runs van 200 meter of meer bij minimaal 6 kilo slipkracht.
De bovenmaat van blauwvintonijn te vangen op spinmateriaal ligt op circa 80 kilo. Een lange en heftige dril is dan eerder regelmaat dan uitzondering. Weinig vissers die zo´n slopend gevecht van A tot Z afmaken. Bij deze extreme visserij is het absoluut geen schande om je hengel af te staan om op krachten te komen of om simpelweg de ervaring van een waanzinnige dril met een andere visser te delen.
Op dezelfde manier vangen we ook Little Tuny´s. Deze worden tot 18 kilo zwaar en geven een prachtige sport. De run is bijna gelijk aan die van een blauwvintonijn al duurt de dril aanzienlijk korter. Geloof ons dat er mensen zijn die, na een blauwvintonijn gevangen te hebben, blij zijn met een opponent die niet wéér het uiterste van de visser verlangen.
De beste maanden voor het spinvissen op tonijn zijn april, mei en eind juli. In andere maanden komen de scholen in vlagen, dus onvoorspelbaar, boven. Bij weinig of geen oppervlakte activiteit is chummen dan de beste manier. Opvallend is ook de vele oppervlakte activiteit in de wintermaanden. Gezien de grote kans op veel wind in deze periode is het verstandig om wintertrips alleen last minute te boeken.
Light Tackle
In en om de Ebro-delta zwemmen veel van tanden voorziene rovers. Trollen, spinnen, driften, vliegvissen….alle faceten van sportvissen komen hier aan bod. In de monding en dicht langs de kust zijn het vooral de bluefish en de palometa die het leven van aasvissen als volwassen harders het leven zuur maken. De aanwezige zeebaars gaat voor kleinere vis en natuurlijk ook op kunstaas. Iets verder op zee komen we soorten tegen als makreel, horsmakreel en lopen we bij tijd en wijle ook amberjack tegen het lijf. Op middeldiep water (ca. 40 meter) wordt het interessant voor bonito en rog. In het najaar komt ook de goudmakreel in onze wateren en laat zich vanaf deze diepte graag zien.
Stuk voor stuk sterke vissen die het hart van iedere sportvisser sneller laten kloppen. De combinatie van het heerlijke klimaat en een overwegende zeer kalme zee maakt iedere visdag op de Middellandse Zee bij voorbaat geslaagd.
Voor iedere vissoort wordt het materiaal aangepast om ook bij relatief kleinere vissen maximaal sport te beleven. Sportvissen met een hoofdletter “S”. Alle denkbare materialen en aassoorten worden u als gast van Roned ter beschikking gesteld. Vliegvissers dienen voor hun eigen materiaal te zorgen. #6 tot #10 met een intermediate tot snelzinkende lijn is hier het gewenste materiaal.
Onze boten de “SeaCat” en de “SeaFox” zijn optimaal uitgerust om de rovers van de Middellandse Zee te belagen. Vanuit de haven van Riumar is het slechts 10 minuten varen naar de eerste stekken.
![]() |
Seacat 2550 - 7.70 meter lange catamaran console boot - 2 x 100 pk Mercury - Topsnelheid 48 km/h - Extreem zijdelijk stabiel - Kleuren dieptemeter/GPS - 14 hengelsteunen - DSC marifoon |
![]() |
Seafox 236CC - 7.10 lange mono-hull consoleboot - 175 pk Mariner Verado - Topsnelheid 63 km/h - Stabilisatieflaps - Kleuren dieptemeter/GPS - 14 hengelsteunen - DSC marifoon |
Hier volgt in alfabetisch volgorde een opsomming van de te vangen soorten met bijbehorende seizoenen.
AMBERJACK
Zijn bijnaam "de Sloper" zegt genoeg. Blijft diep gaan met eindeloze runs. De beste maanden voor deze exoot zijn juni, juli en oktober. In augustus en september uiteraard ook aanwezig.
BLAUWVINTONIJN
Spinnend en trollend te vangen. Het best te vergelijken met een op hol geslagen torpedo met oneindig veel brandstof.
Gehele jaar door te vangen. Beste tijd: Half maart t/m eerste week juni en van half juli tot half november.
BLUEFISH:
Lijkt op een grofgeschubte zeebaars, maar dan met zeer scherpe tandjes en een enorme kaakdruk. Geliefd om zijn acrobatische luchtsprongen. Gehele jaar door te vangen.
BONITO:
Supermakreel met tandjes.Jagen in grote scholen op alles wat beweegt. Eind april t/m begin november.
DOLPHINVIS,
Mahi Mahi: Behoeft geen introductie. Vanaf half augustus t/m half november aanwezig.
HORSMAKREEL:
Maken in grote scholen het leven van sardines en ansjovis zuur.Worden gevangen tot ca. 60 cm lengte!!! Half april t/m half november.
LITTLE TUNY
Top sportvis. Wordt tot 18 kilo zwaar. Beste tijd van half april tot eind oktober.
MAKREEL:
Middellandse Zee variant van de gewone makreel. Tot 4 pond zwaar. Absolute topsport met een 50 grams spinhengel met 25/00 nylon. Eén enkele beaasde haak, plugje of pilker is onze manier van makreelvissen. Van half april t/m half november aanwezig.
PALOMETA, Garrick, Leerfish:
Supersnelle megamakreel. 250 meter 50/00 nylon op voorraad zijn noodzakelijk om de waanzinnige runs van deze sprinter tegen te houden. Wordt regelmatig als bijvangst gevangen tijdens het Meervalvissen. Gehele jaar te vangen.
Rog:
Gehele jaar aanwezig, bijvangst tijdens het driftend vissen op tonijn en makreel.
ZEEBAARS:
Gehele jaar aanwezig houdt zich het liefst in de monding op.
ZILVERPALOMETA:
Familie van de makreel. Wordt maximaal 50 cm lang. Heeft vele sportvissers al doen zoeken naar de “Turbo” van dit beestje. Enorm sterk Van half april t/m half oktober.
Minder gebruikelijk hier is het bodemvissen. ZEEBRASEM en meerde baarsachtige rifbewoners zijn hierbij de te vangen soorten.